İzlanda, 20 yıl önce reşit olmayan gençler arasındaki alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı bakımından Avrupa'nın en sorunlu ülkesiydi.
Avrupa Birliği (AB) verilerine göre, ülkedeki 15 - 16 yaş grubundaki gençler arasında alkol kullanım oranı yüzde 23, esrar kullanım oranı da yüzde 17 civarındaydı.
Araştırmalara göre, gençlerin yüzde 42'si de ayda en az bir kez bağımlılık yapan madde kullandığını söylüyordu.
İzlanda hükümeti, giderek artan bu sorunla mücadele etmek için kapsamlı bir araştırma başlattı. Ders dışı etkinlik yapan çocukların daha az bağımlı olduğunun belirlenmesi üzerine, spor faaliyetlerine ağırlık verildi.
Gençler, okul sonrası haftada 3 ile 8 kez spor yapmaya teşvik edildi.
Gençler arasında yapılan bir anket de, madde bağımlılığı ile gençlerin Aileleri ile geçirdikleri zaman arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.
Hükümet, Aileleri, çocuklarıyla daha kaliteli vakit geçirmeye teşvik etti.
İzlanda genelinde, belli bir yaş gurubu için . Kışın gece saat 22:00, yazın da saat 00:00'dan sokağa çıkması yasaklandı.
Yasak, mahallelerdeki gönüllü ebeveynler tarafından kontrol edildi.
Aradan 10 yıl gibi bir zaman geçtiği zaman gençlerin akşam saatlerinde dışarıda geçirdiği saat sayısı yarı yarıya azaldı.
Bu durum gençlerin bağımlılık ve maddeye başlama yaşınada direk olarak etki etti.
Oranlar 10 yıl gibi bir sürede yarı yarıya düştüğü tespit edildi. Maddeye başlama yaşı ise tam 7 yıl arttı.
Uyuşturucu ile mücadele de İzlanda modeli bizlere çok önemli bilgiler ve tecrübeler aktarmaktadır. Ailelerin Çocukları ile birlikte geçirdikleri kaliteli zaman madde ile genç arasına kocaman bir duvar örmekte gençleri maddeden uzak tutmaktadır. Spor resim fotoğraf sanat gibi ders dışı etkinlikler ise gencin kendini ifade edebilmesi için en önemli argümandır.
İzlanda modeli ile ilgili bir başka pencere ise madde kullanan gençlerin maddeye yönelmelerinin nedeni Aile de gizli olduğudur.
maddesiz günler dileğimizle sağlıcakla kalın.