Sertleşme Problemi (Erektil Disfonksiyon/Erkekliğin kaybı) nedir?? Tedavide yapılması gerekenler nelerdir? Sertleşememe, cinsel aktivite için yeterli ereksiyonunun (sertleşmenin) sağlanamaması ve/veya sürdürülememesi durumunun süreklilik kazanmasıdır. Sertleşememe, yapı olarak iyi huylu bir rahatsızlık olmakla birlikte, fiziksel ve psikososyal sağlık üzerinde derin etkiler bırakmakta ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Sertleşememe (Erkekliğin) Tedavisi Nedir? Sertleşme probleminin gençlerde en sık nedeni psikolojik sorunlar ve cinsellik algısı/eğitiminde yetersizlik iken, ileri yaşlarda cinsel organa giden damarda tıkanıklıktır.
Sertleşme problem olan kişinin tedavisindeki öncelikli amaç tek başına yakınmayı tedavi etmek değil, hastalığın nedenini bulmak ve mümkünse bunu tedavi etmektir. Sertleşmenin geriye döndürülebilir nedenleri düzenlenmelidir.
Bu hastaların çoğunda gözlenen sigara içiminin bırakılması önerilmelidir. Beraberinde sıkça gözlenen ek hastalık; şeker ve tansiyon gibi durumlarda, hastalığın tedavi ile kontrol altında tutulması gerekmektedir. Sertleşme kaybına neden olabilecek ilaç kullanımı mevcut ise tedavinin tekrar değerlendirilmesi veya doz ayarlaması yapılmalıdır. Kolesterol yüksekliği varsa tedavi edilmeli, obez hastalara kilo kaybı ve fiziksel egzersizler önerilmelidir.
Sertleşememede en iyi tedavi nedir?? Kötü alışkanlığı ve hastalığı olmadığı halde sertleşme problemi varsa yada hastalığı olan insanlar cinselliği unutmalı mıdır? Sertleşememede en iyi tedavi hastalığın düzeyine göre verilen tedavidir. Hastalığın ciddiyet düzeyini anlamak için ve tedavi etmek için öncellikle hastalara ilaç tedavileri başlanır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalar ciddi sertleşme problemi olan hastalar kabul edilirler. Ancak hastaların % 80’i tedaviden fayda görmektedir. Bu tedaviden fayda görmeyen ya da ilaç bittikten sonra eski haline dönen hastalar için cinsel organa ŞOK TEDAVİSİ(ESWT) uygulanmaktadır.
İlaç ve şok tedavilerinden’ de fayda görmeyen hastalarımıza ise PENİL PROTEZ YERLEŞTİRİLMESİ(MUTLULUK ÇUBUĞU) ameliyatı yapılması gerekmektedir. Bu tedaviler tümü Aksaray’da çalışmış olduğum Özel İnova Hastanesinde yapıyoruz. İlaç tedavisi tehlikeli midir? Hastalığı olanlar kullanmamalımıdır? İlaç tedavileri sanılanın hastalığı olan yada olmayan hastalar için tehlikeli değildir. Hatta bu ilaçlar özellikle şeker, kalp ve kolesterol hastaları için özel olarak tasarlanmıştır.
Hastalar doktorunun önerdiği ilaçları güvenle kullanabilirler. Yeni bypass kalp cerrahisi geçirmiş ve ölümcül hipertansiyonu olan ve çok ciddi tansiyon düşürücü ilaçlar alan hastalar doktor gözetiminde kullanması önerilir. Şok tedavisi nasıl yapılır? Yan etkileri nelerdir?? Faydası ne kadardır?? Şok tedavisi kayganlaştırıcı jel ve ultrasonik dalga üreten bir cihaz kullanılarak yapılır. Cinsel organın farklı noktalarına 4-5 dk aralar ile toplam 20 dakikalık işlemdir. Bu işlem telebe göre 6 -18 seansa kadar uygulanabilir. Yan etkisi yoktur. Fayda oranı %60 ile %80 arasında değişmektedir.
Penil protez (Mutluluk Çubuğu Tedavisi) Mutluluk çubuğu tedavisi diğer tedavilerden fayda görmemiş olan hastalara uygulanan cerrahi bir tedavidir. Hasta belden(spinal anestezi) uyuşturularak yada genel uyutularak mutluluk çubuklarının cinsel organ içerisine yerleştirilmesi işlemidir. Hasta memnuniyeti %98 olduğu için neredeyse kesin sonuç veren tedavidir. Hastaların talebi üzerinde 3 parçalı, 2 parçalı veya tek parçalı(bükülebilir) mutluluk çubuğu cinsel organa yerleştirilir. Tek parçalı olanlar bükülerek, 2 ve 3 parçalı ise vücuda yerleştirilen düğme yardımı ile şişliği indirilerek vücut dışından (kıyafet üzerinden) farkedilmesi engellenir.