ÜLKEMİZDE ORGAN BAĞIŞI VE ORGAN NAKLİ

ÜLKEMİZDE ORGAN BAĞIŞI VE ORGAN NAKLİ

Günümüzde çeşitli nedenlerle tedavisi mümkün olmayan son dönemdeki organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi biçimi organ naklidir.

Günümüzde çeşitli nedenlerle tedavisi mümkün olmayan son dönemdeki organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi biçimi organ naklidir.

Bugüne kadar kadar organ bekleyen binlerce hasta hayatını kaybetmiş ve hala kaybetmeye devam etmektedir. Yaşama veda ederken, yeniden yaşama dönme şansı olan insanlar için organ bağışında bulunmak, insanlık için geride bırakabilecek en büyük sevap en değerli mirastır.

ORGAN VE DOKU NAKLİ NEDİR?

Bir organın görevini yerine getiremeyip, vücuda zarar vermeye başladığı durumda yada organ veya dokunun yokluğunda ,ölen kişiden alınan sağlam organ yada dokunun uygunluğu; kişinin beyin ölümü gerçekleştikten ve ailenin onayı alındıktan sonra tespit edilir.

DOKU VE ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Bir kişinin hayatta iken kendi isteği ile yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten)sonra doku ve organlarının ihtiyacı olan hastaların tedavisi için kullanılmasına karar vermesi ve bunun için vasiyette bulunmasıdır.

HANGİ ORGAN VE DOKULAR BAĞIŞLANIR VE NAKLİ YAPILIR?

Akciğer ,Böbrek, İnce Bağırsak, Kornea, Tendon, Deri, Ekstremiteler(kol ve bacak), Kalp Kalpkapağı, Karaciğer, Pankreas, Uterus, KasDokusu, Kemik, Kıkırdak, Üst Sindirim Yolları, Üst Solunum Yolları, Yüz ve Saçlı Deri

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

1979 TARİHLİ 2238 SAYILI Organ ve Doku Nakli Kanunu gereği 18 yaşından büyük akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir kısmını bağışlayabilir.

ORGAN BAĞIŞI DİNİMİZCE UYGUN MUDUR?

Diyanet İşleri Başkalığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

İslam Dininin Evrensel Kuralı ;

“….Kim bir insanı öldürürse tüm insanları öldürmüş gibi olur. Ama kim de bir insanın hayatını korur ve kurtarırsa bütün insanlara hayat bahşetmiş gibi olur.” (Maide Suresi 5/32)

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN NERELERE BAŞVURULABİLİR?

İl Sağlık Müdürlüğü

Aile Sağlığı Merkezlerine

Devlet Hastaneleri

Organ Bağış birimlerine

Eğitim ve Araştırma Hastanelerine,

 

Organ bağışı yapan kişilerin bu kararını aile bireyleri ile paylaşması önem taşımaktadır. Çünkü beyin ölümü tanısı konan kişilerin hayatta iken organ bağışı yapmış olsalar bile beyin ölümü sonrası organ bağışı için ailenin birinci derece yakınları ile görüşme yapılıp izin alınması gerekmektedir.

BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?

Beynin tüm fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümsüz olarak tamamen kaybolmasıdır. Beyin ölümü tanısı; Anestezi, Nöroloji veya Nöroşiruji olmak üzere iki uzmandan oluşan hekim kurulu tarafından oy birliği ile tespit edilir.

Tüm dünyada beyin ölümü teşhisi konulan hiç kimse tekrar yaşama dönmemiştir. Yani BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEK VE TAM ÖLÜM HALİDİR.

Beyin ölümü olan kişilerin diğer ölmüş kişilerden tek farkı, yoğun bakımda organlarının bir süre daha makine desteğiyle çalıştırılabilmesidir.

BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?

Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder.“

CİNS,IRK,ZENGİN,FAKİR,AYRIMI YAPILMAZ”

“ORGAN BAĞIŞININ TEK BEDELİ İNSAN SEVGİSİDİR”



Haberi Sesli Oku