NEFESLE HASTALIK TEŞHİSİ SENSÖRÜNE TÜBİTAK’TAN DESTEK

NEFESLE HASTALIK TEŞHİSİ SENSÖRÜNE TÜBİTAK’TAN DESTEK

Bu çalışmanın toplumsal katkısı çok yüksek olacak. Sindirim sistemi ve diyabet gibi hastalıkları iğnesiz ve acısız biçimde nefes havasından teşhis etmek, insanlığın gündelik yaşantısını kolaylaştıracak” dedi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, mide kanseri, ülser, gastrit ve diyabet gibi hastalıkları nefes havasından teşhis edebilecek bir sensör sistemi üzerine çalışıyor. Bu yeni projenin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Programı kapsamında desteklenmesine karar verildi.

 

- Yöntemin Rutin Bir Teşhis Biçimi Olması Hedefleniyor -

 

Hastalıkların iğne kullanmadan, kansız ve acısız bir biçimde teşhis edilebilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve girişimsel olmayan bu yöntemlerin tüm dünyada kabul gördüğünü ifade eden Prof. İsmail Bayraklı, nefes havasından hastalık teşhisi sağlayan sensör sistemlerinin hastanelerde rutin bir yöntem olarak kullanılmasını hedeflediklerini belirtti. Üzerinde çalıştıkları proje kapsamında binden fazla hasta üzerinde değerlendirme yapacaklarını ve bunun dünya genelinde en yüksek hasta grubuyla yapılan çalışma olduğunu anlatan İsmail Bayraklı, yapay zekânın da projenin bir bileşeni olduğunu vurguladı.

 

- Çalışmada Lazer ve Yapay Zekâ Teknolojisi Birleştirilecek -

 

Yaptıkları çalışmaları ve ortaya çıkardıkları ürünleri bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı biçimde güncellediklerini anımsatan ASÜ Öğretim Üyesi Bayraklı, “Araştırmalarımızı derinleştiriyoruz. Son dönemlerde lazer ve yapay zekâ teknolojileri dünya genelinde oldukça ilgi gören bir noktaya geldi. Biz de bu iki teknolojiyi, yazılımsal ve donanımsal birikimlerimizle birbirine entegre etmeye karar verdik. Bu çalışmanın toplumsal katkısı çok yüksek olacak. Sindirim sistemi ve diyabet gibi hastalıkları iğnesiz ve acısız biçimde nefes havasından teşhis etmek, insanlığın gündelik yaşantısını kolaylaştıracak” dedi.

 

- Nefes Sensörleri “Yükselen 10 Önemli Teknoloji” Arasında -

 

Proje, alanında uzman disiplinlerarası bir ekiple gerçekleştirilecek. Yürütücülüğünü Prof. İsmail Bayraklı’nın yaptığı çalışmada ASÜ Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Kazım Gemici, ASÜ Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Enes Eken ve Doç. Dr. Filiz Sarı ile Süleyman Demirel Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Akman yer alıyor. Nefes havasından hastalıkları teşhis etme çalışmaları dünya genelinde yürütülüyor. “Hastalık Teşhis Eden Nefes Sensörleri” olarak adlandırılan alan, Dünya Ekonomik Forumu ve Amerikan Bilimsel Dergisi tarafından, “Dünyada Yükselen 10 Önemli Teknoloji” arasında yer alıyor.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, TÜBİTAK 1001 Projesi münasebetiyle Prof. Bayraklı’yı tebrik etti ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.



Haberi Sesli Oku